۱۴:۱۸ ۱۴۰۳/۰۷/۱۵
«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

توصیه به صبر در بورس قرمزپوش

آن‌طور که رئیس سازمان بورس گفته است، زمانی که سهامداران خرد، نگاه کوتاه‌مدت به بازار سرمایه داشته باشند، نهاد ناظر باید با صبر و تامل، کم‌هزینه‌ترین مسیر‌ها را انتخاب کند.
توصیه به صبر در بورس قرمزپوش
کد خبر:۴۳۸۹

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ در جریان معاملات روز گذشته بازار سرمایه، شاخص کل مجددا تحت تاثیر ریسک‌های سیاسی و نظامی منطقه، هیجان‌زدگی سهامداران و البته در دسترس نبودن سایت TSETMC، با کاهش ۸ هزار واحدی و افت ۰.۳۸‌ درصدی همراه شد و به سطح ۲‌ میلیون و ۱۰۶‌ هزار‌ واحدی رسید.

 

همچنین شاخص کل هم‌وزن افت ۰.۱۴‌ درصدی را تجربه کرد و سطح روانی ۷۰۰‌ هزار واحدی را از دست داد. در فرابورس نیز شاخص کل این بازار موسوم به آیفکس با کاهش ۰.۱۴‌ درصدی مواجه شد و در حالی بازار سرمایه ششمین روز معاملاتی پیاپی منفی خود را تجربه کرد که ۲۰۳‌ میلیارد‌ تومان پول حقیقی دوباره از این بازار خارج شد.


این در شرایطی بوده که دلار نیما در ادامه روند صعودی خود در سال‌ جاری دیروز به ۴۷‌ هزار و ۱۴۶‌ تومان رسید و آمار‌ها هم نشان می‌دهند، این نرخ از ابتدای سال رشد ۱۶.۳‌ درصدی را تجربه کرده است. 


در حالی که تحت تاثیر تنش‌های اخیر خاورمیانه، رشد دلار در بازار آزاد اختلاف بین دو نرخ رسمی و غیررسمی را به بیش از ۳۰‌ درصد افزایش داد اما بازار سرمایه در شرایط کنونی نیز به افزایش نرخ ارز نیز بی‌تفاوت است.


کلیت امروز بازار سرمایه نیز در سایه ابهامات مربوط به تنش‌های منطقه، روند منفی خود را ادامه داد و شاخص بورس با ثبت افت چند واحدی، امروز هم شاهد تشکیل صف‌های فروش در بیش از ۹۰ درصد نماد‌های بورسی و فرابورسی بود.


این در شرایطی است که روز گذشته، حجت‌اله صیدی، رئیس سازمان بورس در همایش سالگرد تاسیس کانون کارگزار بورس و اوراق بهادار با اشاره به تاثیر بازار پول بر بورس گفت: «نمی‌شود که بازار سرمایه به یک‌سو برود و بازار پول به سویی دیگر؛ از این‌رو تلاش می‌کنیم در مذاکره با مسؤولان بانک مرکزی، روی مسائل مشترک کار کنیم تا هم مشکلات بازار پول و هم مسائل بازار سرمایه مرتفع شود.»


وی همچنین از بسته اقداماتی خود در راستای حل مشکلات بازار رونمایی و تصریح کرد: «یکی از نخستین اقدامات من در سازمان بورس، تدوین فهرستی از مشکلات بازار سرمایه با مشارکت و مشورت گرفتن از بخش‌های مختلف بازار، از جمله کارگزاران بورس بود. بر این مبنا ۱۷ اقدام دارای اولویت را برای اجرا و پیگیری در ۶ ماه آینده طراحی کرده‌ایم تا بازار روی ریل رشد قرار بگیرد.»


قرار بود در سال ۱۴۰۴ قدرت اول منطقه باشیم که با توجه به روند گذشته این هدف عملا قابل تحقق نیست اما اگر بخواهیم همین جایگاه فعلی خود را در بین اقتصاد‌های منطقه حفظ کنیم، می‌بایست سالانه ۶.۵ درصد رشد اقتصادی را محقق کنیم. برای دستیابی به این هدف به دست‌کم ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز داریم. این حجم از سرمایه‌گذاری از ۲ مسیر بازار‌های پول و سرمایه قابل جذب است. در این میان نقش بازار سرمایه ۵۰ درصد بوده و برای دستیابی به سهم ۵۰ درصدی بازار سرمایه در تامین مالی باید اقدامات بزرگی انجام شود. در گام نخست ضروری است که از حقوق سهامدار صیانت شود تا این بازار برای سهامداران و سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی جذاب شود.


به باور کارشناسان این حوزه، بازار سرمایه در شرایط فعلی تحت‌ فشار ریسک حوادث منطقه‌ای و خاورمیانه قرار دارد و انتظار صعود قیمت‌ها در بورس و فرابورس در شرایط فعلی دور از ذهن به‌ نظر می‌رسد. از این‌رو به نظر می‌آید که دامنه نوسان یک‌ درصدی کنونی، بهترین نسخه برای بازار کم‌رمق و پرریسک این روز‌ها محسوب می‌شود.

 

در پاسخ به افرادی که معتقدند با باز کردن دامنه نوسان، هیجان در بورس تخلیه شده و رکود نزولی پایان می‌یابد و بازار سرمایه به تعادل می‌رسد، عده‌ای اشاره دارند که اگر در شرایط فعلی دامنه‌ نوسان به بهانه‌هایی نظیر افزایش نقدشوندگی سهام یا روان شدن معاملات و سایر دلایل، با افزایش همراه شود، نتیجه‌ای جز کاهش بیشتر قیمت سهام را در پی نخواهد داشت.


تزریق نقدینگی و جمع‌آوری صفوف فروش نیز راهکار دیگری بوده که از سوی برخی فعالان بازار در شرایط فعلی مطرح می‌شود و در پاسخ به این راهکار نیز، برخی بر این باورند مادامی که سایه پررنگ ریسک‌های سیستماتیک و ژئوپلیتیک در بالا سر تالار شیشه‌ای است، بازار سرمایه با کوچک‌ترین خبر منفی در این حوزه، دوباره با افزایش فشار عرضه و صفوف گسترده فروش همراه خواهد شد. بنابراین تزریق نقدینگی در مقطع کنونی با هدررفت منابع روبه‌رو می‌شود.

شاید در شرایط کنونی، آن طور که رئیس سازمان بورس گفته است، در وضعیتی که سهامداران خرد نگاه کوتاه‌مدت به بازار دارند، نهاد ناظر نباید دچار هیجان‌زدگی شود و باید با صبر و تامل کم‌هزینه‌ترین مسیر‌ها را انتخاب کند. در این میان هم تا برطرف شدن ریسک‌های این بازار، صبر و شکیبایی در سایه دامنه نوسان یک درصدی، بهترین نسخه برای سهامداران تلقی می‌شود.

ارسال نظرات